Loputon väittely avokonttorin hyödyistä ja haitoista on usein kaikista huonoin vaihtoehto. Sen sijaan kannattaa tehdä avokonttorikokeilu. Tässä opas, miten kokeilla avokonttoria missä tahansa yrityksessä helposti ja nopeasti.

Mediat ja nettifoorumit ovat kilvan siteeranneet tutkimuksia avokonttorin tai modernimman monitilatoimiston haitallisuudesta. Yhteinen nimittäjä näille tutkimuksille on usein, että niissä valitettavan usein tarkastellaan asiaa yksittäisen työntekijän tehokkuudesta katsottuna. Keskustelupalstat tulvivat kommentteja, kuinka vaikea avohärdellissä on keskittyä omiin töihin.

Yrityskulttuurin merkitys

Erilaiset mielipiteet kertovat erilaisista yrityskulttuureista. Yrityksissä, joissa suositaan avokonttoreita on tyypillisesti moderni työkulttuuri, joka perustuu kokonaisuuden etua tavoittelevaan tiimityöhön ja ns. systeemiajatteluun. Tällöin ei ole merkitystä, saako yksi työntekijä työnsä tehtyä tehokkaasti, vaan kaikki toiminta lähtee yhteisesti tuotetun asiakasarvon maksimoinnista.

Kokemus avokonttorin toimivuudesta riippuu olemassa olevasta ja tavoitellusta yrityskulttuurista. Tässä kiteytettynä muutama ohjenuora.

[av_table purpose=’tabular’ pricing_table_design=’avia_pricing_default’ pricing_hidden_cells=” caption=’Kannattaako avokonttoria kokeilla?’ responsive_styling=’avia_responsive_table’] [av_row row_style=’avia-heading-row’][av_cell col_style=’avia-center-col’]Avokonttoria kannattaa kokeilla, jos työkulttuurissanne[/av_cell][av_cell col_style=’avia-center-col’]Älä mene avokonttoriin, jos työkulttuuriinne kuuluu[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=’avia-center-col’]Kaikki tieto on avointa[/av_cell][av_cell col_style=’avia-center-col’]Tiedon pimittämistä[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=’avia-center-col’]Ongelmien esiintuomista arvostetaan[/av_cell][av_cell col_style=’avia-center-col’]Ongelmien vähättelyä[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=’avia-center-col’]Jokainen toimii autonomisesti[/av_cell][av_cell col_style=’avia-center-col’]Hierarkisuus[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=’avia-center-col’]Vastuu on viime kädessä kaikkien[/av_cell][av_cell col_style=’avia-center-col’]Syyllisten etsintää[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=’avia-center-col’]Ei ole siiloja[/av_cell][av_cell col_style=’avia-center-col’]Kyttäämistä[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=’avia-center-col’]Halutaan muuttaa työkulttuuria yllämainittuun suuntaan[/av_cell][av_cell col_style=’avia-center-col’]Pysähtyneisyys[/av_cell][/av_row] [/av_table]

 

Näin kokeilet

Ota tiimi, joka toimii tai haluaa toimia kollektiivisena supertiiminä. Sovi (esim 2kk) määräaika kokeilulle ja vie tiimi samaan tilaan. Hyväksy myös epätäydellinen tila, sillä tämähän on vain kokeilu.

Kaikissa kokeilussa keskeistä on oppimisprosessi. Learn out Loud. Reflektoi säännöllisesti ja pienesti koko tiimin kanssa avokonttorikäytäntöjä ja tee niihin jatkuvia parannuksia. Pidä keskustelu avokonttorikokeilun sujumisesta avoinna myös muuhun organisaatioon. Kokeilun päätyttyä, miettikää, mitä tapahtui ja soveltakaa opittua kehittämään yrityksenne kulttuuria.

Ei ole olemassa yhtä ja kaikenkattavaa viisautta siitä, onko avokonttori hyvä vai huono. Jätä väittelyt sikseen ja löydä oma toimintatapasi kokeilemalla.