fbpx

Asiakastarina

Oodi uudelle organisaatiokäsitykselle

Helsingin uusi upea keskustakirjasto Oodi avautui yleisölle joulukuussa. Prominda on ollut Oodin apuna käynnistämässä uutta organisaatiota ja sparraamassa koko henkilökuntaa orgaaniseen yhdessäohjautuvaan työtapaan ja päätöksentekoon. Haastattelimme Oodin palvelupäällikkö Laura Norrisia, joka vastaa Oodissa lasten ja nuorten palveluista sekä kokoelmasta.

Toteutus

2015-2018
Helsinki

Valmennus

Prominda Base
Prominda Half-Pipe
Teal Bootcamp
Open Space

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Teal-ajattelu – Keskustakirjastoa johdetaan uuden maailman menetelmillä

Keskustakirjasto Oodi on monella tapaa aivan uudenlainen kirjastopalvelu. Oodi ei ole vain lainaamo, vaan se kätkee sisälleen tiloja monenlaiseen tekemiseen aina verstaista asiakaskeittiöön ja huipputason immersiiviseen tilaan.

Siinä missä Oodi-taloa on suunniteltu ja rakennettu huippumodernein menetelmin, myös henkilökunnan työn tekemisen tavat ammentavat uuden ajan työkulttuurista. Palvelupäällikkö Laura Norris on ollut tässä muutoksessa mukana:

”Uusi talo ja uudenlainen toiminta ovat myös mahdollisuus rakentaa aivan uudenlaista työn tekemisen tapaa. Oodin kaikki noin 50 työntekijää rekrytoitiin Helsingin kaupunginkirjaston työntekijöiden joukosta, mutta yli 20 eri yksiköstä. Jo haastatteluvaiheessa puhuimme paljon yhdessäohjautuvuudesta ja yhteisestä asenteesta, että onnistumiset ja epäonnistumiset tehdään yhdessä”.

Uudenlainen ote yhdessä tekemiseen on vaatinut kaikilta harjoittelua.

”Jokaisella on tietysti oma historiansa ja tottumuksensa, joten opettelemista on paljon ja on ihan selvää, että se on myös haastavaa. Itsekin esimiehenä hyvin helposti annan kysymykseen nopean vastauksen, vaikka olisi parempi antaa kysyjälle aikaa ja mahdollisuus vastata siihen itse”, Norris kertoo.

Käytännönläheisellä harjoituksella orgaanista päätöksentekoa

Prominda on sparrannut Oodin johtotiimiä ja koko henkilökuntaa ketterän tekemisen ja Teal-ajattelun maailmaan.

”Olimme juuri aloittaneet Oodissa työt, ja seinällä oli yli sata asiaa, joista piti tehdä päätös. Ne vaihtelivat isoista linjauksista aivan pieniin detaljeihin. Promindan kanssa harjoittelimme kuuden hengen ryhmissä orgaanista tapaa tehdä päätöksiä, ja lopputuloksena saimme päivässä ratkaistua kymmeniä eri asioita!” Laura Norris kuvailee.

”Vanhassa byrokraattisessa mallissa olisimme ensin kokoontuneet ja sitten laatineet mietinnön, johon sitten olisi kyselty mielipiteitä ja lopulta esimies olisi päättänyt niin tai näin. Yhdessäohjautuvalla tavalla vauhti ja innostuneisuus olivat aivan eri tasolla, kun pääsemme tekemään ryhmänä päätöksiä, jotka vaikuttavat omaan työhömme.”

Itseohjautuva organisaatio ei synny käden käänteessä. Samaan aikaan yhteisön on opittava uusia taitoja ja poisopittava vanhoista. Myös ympäristön on oltava valmis vastaanottamaan itseohjautuva työyhteisö. Prominda on työskennellyt sekä Oodin työyhteisön että kirjaston johdon kanssa. Tärkeää on päästä kokeilemaan asioita käytännön tasolla.

”Yhteisöllinen päätöksenteko ja itseohjautuvuus vaatii harjoittelua ja siksi Oodinkin porukan kanssa teimme paljon käytännön harjoitteita. Uskon, että tällainen uudenlainen organisoitumisen kulttuuri leviää pikkuhiljaa kaikenlaisiin organisaatioihin, ja on vain luontevaa, että uuden ajan kirjastoa johdetaan tämän päivän työelämään sopivilla tavoilla”, kertoo Promindan Anu Rautanen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Sisäinen motivaatio kaipaa vapautta

Laura Norris uskoo, että opit jäävät osaksi käytännön työtä Oodissa. Hän uskoo, että Oodissa tullaan tekemään historiaa:

”Toiminnan nopeus, ajankohtaisuus ja kiinnostavuus on aivan eri tasolla, kun toimitaan yhdessäohjautuvasti. En minä yhtenä palvelupäällikkönä mitenkään ehtisi tekemään näin lyhyessä ajassa samaa kuin mihin meidän ryhmä-älymme pystyy.”

Itseohjautuvan yhteisön tärkein elementti on vapaus. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on usein vaikeinta toteuttaa käytännössä. Laura Norris on kuitenkin vakuuttunut, että pikku hiljaa treenaamalla oikea tasapaino löytyy. Jo ennen kirjaston avautumista oodilaiset järjestivät useita hienoja tapahtumia, joita ei varmasti olisi syntynyt ilman ryhmäohjautuvaa päätöksentekoa.

”Noin yleisesti ottaen ajattelen, että ihminen haluaa tehdä työnsä hyvin, kun vain saa siihen mahdollisuuden. Uskon sellaiseen sisäiseen motivaatioon ja ihmisen paloon, jonka olen nähnyt tuottavan huikeita tuloksia, kun tiimi on päässyt itse päättämään työstään ja tavoitteistaan.”

Lue lisää Promindan koulutuksista, joiden avulla kaikenlaiset organisaatiot voivat löytää uusia ketterämpiä toimintamalleja.

Oodin valmennuksen tekivät

Anu Rautanen

Anu Rautanen

Valmentaja

Homo discens eli oppiva ihminen on aina ollut työni keskiössä. Juureni ovat kasvatustieteessä ja syvä intohimoni on rakentaa ketteriä verkostoja, joissa ihmiset voivat luoda yhdessä uutta toisiltaan oppien. Työkseni fasilitoin organisaatioiden muutosprosesseja.

Jussi Markula

Jussi Markula

Valmentaja

Intohimoisena organisaatioiden kehittäjänä ja sarjayrittäjänä Jussi haluaa auttaa ihmisiä ja yrityksiä kasvamaan. Hänelle tärkeitä asioita ovat vastuullisuus, yhdessä tekeminen ja yrityksen vaikuttavuuden kasvu.

Esimerkkejä onnistuneesta muutoksesta

Teal nivoutuu yrityksen dna:han

Verkkopalveluita ja mobiilisovelluksia rakentava Fraktio Oy suunnistaa määrätietoisesti kohti Teal-organisaatiota, vaikka taival on mutkikas ja vaatii ponnisteluja.

Tärkeintä on oppiminen, ei kokeilun lopputulos

Niin hienolta kuin Teal kuulostaakin, sen toteuttaminen käytännössä vaatii määrätietoista ponnistelua – ja varsinkin oppimista. Tämän on havainnut konsultointiyritys Humap, joka aloitti oman Teal-matkansa vuoden 2017 lopulla.

Parvimalli paljastaa, mitä organisaatiossa tapahtuu

Parvimalli paljastaa, mitä organisaatiossa tapahtuu

Parvimalli on erinomainen itseorganisoitumisen työkalu. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se toimii seuraavasti: Organisaatiossa tunnistetaan toimintaa tai energiaa vaativa asia. Perustetaan parvi, ilman sen kummempia seremonioita. Aloite voi tulla keneltä tahansa, joka...

Teal haastaa itseohjautuvuuden

Teal haastaa itseohjautuvuuden

Itseohjautuvuus on työelämäkeskustelun keskiössä. Mutta mistä me oikein puhumme, kun puhumme itseohjautuvuudesta? Itseohjautuvuus käsitetään eri tavoin esimerkiksi sen mukaan, millainen organisaatioajattelu meillä on. Valaistaanpa asiaa kolmen eri paradigman kautta:...

Teal Organizations

Teal Organizations

Teal organizations are challenging everything we know about organizations. It pushes the boundary of the known organizational and management models. Organizations, as humans, go through different stages of development, resembling the changes in the society and in our...